Bel ons

035 - 655 07 35

Wat zijn etalagebenen?

Als u loopt, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan wanneer u stilstaat. De slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed. Bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens) zijn de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd. Door deze vernauwing in de aders wordt er minder bloed aangevoerd en gaat er dus ook minder zuurstof naar de benen. Dit kan leiden tot pijnklachten.

Klachten en symptomen van etalagebenen

Met etalagebenen heeft u vaak het gevoel dat uw benen pijnlijk, verkrampt en vermoeid aanvoelen wanneer u een stukje loopt. U kunt dit gevoel hebben als u normaal beweegt, maar u kunt de klachten ook pas voelen wanneer u op een hoger tempo beweegt. Als u al lang last heeft van etalagebenen kunt u koude voeten krijgen, omdat de vetlaag onder uw huid afneemt. Mensen met etalagebenen hebben soms verdikte teennagels. Een wondje aan een voet of been herstelt minder snel of gaat zelfs zweren. Als u zich extra inspant treden klachten eerder op, omdat er dan meer zuurstof nodig is. Ook als het koud is buiten zult u hier eerder last van hebben, omdat uw bloedvaten door de kou samentrekken.

Hoe vaak komt de aandoening voor en bij wie?

Claudicatio Intermittens komt vaker voor naarmate de leeftijd stijgt. Rokers lopen verreweg het grootste risico om etalagebenen te krijgen. Naast roken kunnen een te hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht, gebrek aan beweging en erfelijkheid de kans op etalagebenen vergroten. Deze risicofactoren versterken elkaar. Dit betekent dat u, wanneer u bijvoorbeeld rookt én overgewicht heeft, een grotere kans heeft op etalagebenen. Dat geldt ook als één van uw ouders vóór het 60ste levensjaar een hart- of vaatziekte heeft (gehad) of als u een te hoog cholesterolgehalte heeft. De risicofactoren voor etalagebenen komen overeen met de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Wat kan ik zelf doen bij etalagebenen?

Als u rookt, is het verstandig dat u hier zo snel mogelijk mee stopt. Door te roken beschadigt u uw bloedvaten en treedt er eerder vernauwing op. Voor ondersteuning kunt u terecht bij uw huisarts.  Het is belangrijk om te blijven lopen, zelfs als u pijn heeft. De bloedtoevoer in uw benen wordt namelijk beter als u iedere dag wandelt en/of beweegt. Na een tijdje zult u merken dat u steeds langer klachtenvrij kunt bewegen.

Bij overgewicht is het verstandig om af te vallen. Als u minder zwaar bent, hebben uw spieren minder inspanning nodig en kunt u langer zonder problemen wandelen. Het is ook belangrijk om uw voeten goed te verzorgen, in het bijzonder als u ook suikerziekte heeft. Hiermee voorkomt u dat wondjes slecht genezen of gaan zweren.

Wat kost een fysiotherapiebehandeling en ben ik verzekerd?

Klik hier voor meer informatie