Bel ons

035 - 655 07 35

Wat is manuele therapie:

Manuele therapie is in de volksmond beter bekend als het 'kraken' maar is veel omvattender dan alleen een trucje doen. Verschillende specialisten houden zich bezig met kraken. Chiropractoren, osteopathen en manuele geneeskundigen kunnen kraken. Het verschil is dat een manueel therapeut tegenwoordig eerst een basisopleiding fysiotherapie heeft afgerond van 4 jaar en daarna een master-opleiding van 3 jaar heeft gedaan in manuele therapie.

Kraken (in jargon een manipulatie)  is maar een klein onderdeel  van de gehele aanpak van de manueel therapeut. Het krakje dat u hoort is een implosie van gasbelletjes die binnen in het gewrichtsvloeistof ontstaan. Het is pijnloos, net zoals aan een vingerkootje trekken.

Een manueel therapeut kijkt niet alleen naar een lokaal probleem, maar naar verschillende factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan en instandhouden van klachten, dit heet een bio-psycho-sociale visie op bewegend functioneren. Dat is een verschil met de andere specialisten die kraken. Daarbij behoort manuele therapie tot de reguliere geneeswijzen en verschilt ook hierin met andere specialismen die ook 'kraken'.

Het grootste verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie zit in de extra kennis die je als manueeltherapeut opdoet tijdens de opleiding. Een manueeltherapeut heeft meer kennis van diagnostiek, welke testen betrouwbaar zijn en welke niet, maar ook welke oorzaken klachten kunnen hebben en hoe die te herkennen zijn. Hierdoor kan er sneller een gericht behandelplan worden gemaakt en daardoor gerichter behandeld worden. De manueeltherapeut heeft ook meer kennis over welke behandelingen effectief zijn en wat daarvan de onderbouwing is.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van adviezen, specifieke oefeningen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Van een orthopedisch manueel therapeut mag verwacht worden dat hij een expert is in klinsch redeneren waardoor sneller en gerichter diagnosticeerd wordt. Hierdoor wordt de behandeling gericht en effectief. U bent vlugger beter en minder geld en tijd kwijt aan veel behandelingen.   Deze orthopedisch manueel gebruikt hiervoor behandeltechnieken zoals kraken, rekken, oefeningen, dry needling. In een voor u overzichtelijk en met u besproken duidelijk behandelplan.

Wanneer kunt u bij de manueeltherapeut te recht?

Een manueel therapeut kan u begeleiden bij klachten die veroorzaakt worden door het houdings- en bewegingsapparaat. O.a. nekklachten, schouderklachten, knieklachten, rugklachten, de zgn. tenniselleboog, whiplash, ischias, maar ook bij andere problemen die met bewegen te maken hebben.